عایقهای حرارتی در نمای ساختمان نقش کلیدی در بهینهسازی مصرف انرژی و افزایش راحتی ساکنان ایفا میکنند. با توجه به تغییرات شدید دما در فصلهای مختلف، استفاده از عایق حرارتی در نمای ساختمان میتواند به حفظ دما در داخل ساختمان کمک کند و از هزینههای انرژی بکاهد. در این مقاله به بررسی مزایای عایقهای حرارتی در نمای ساختمان، ویژگیهای بهترین عایقها، مواد مناسب و همچنین مزایا و معایب انواع سیستمهای عایق خواهیم پرداخت.
انواع سیستم های عایق برای نمای ساختمان
در حال حاضر راه حل های متفاوتی در بازار وجود دارد و انتخاب آنها به شرایط ساختمان و نوع کاربرد آنها بستگی دارد. اما به طور کلی، انواع سیستم های عایق برای نمای ساختمان عبارتند از:
عایق حرارتی خارجی
این سیستم حرارتی، موثرترین نوع عایق بندی برای نمای ساختمان محسوب می شوند. آنها دوام بسیار بالایی دارند و باعث استحکام و افزایش طول عمر ساختمان می شوند. انواع سیستم عایق حرارتی برای نمای خارجی ساختمان عبارتند از:
-
نمای تهویه شده
در این روش از عایق بندی ساختمان، از سازه های فلزی مانند پانل های اکسید منیزیم استفاده می شود. این سیستم ها بیشتر برای عایق بندی نمای داخلی ساختمان مناسب هستند. سیستم عایق نمای تهویه شده، از نمای داخلی ساختمان در برابر شرایط آب و هوایی مختلف محافظت می کند. از مزایای اصلی این سیستم می توان به محافظت از نما در برابر باد، باران و آلودگی و رفع مشکلات رطوبت اشاره کرد.
-
سیستم کامپوزیت عایق خارجی (ETICS)
این سیستم عایق حرارتی برای نمای خارجی ساختمان بسیار مناسب است چون از چندین لایه تشکیل شده است.
لایه اصلی لایهای است که پانلهای عایق را در خود جای داده است، اما لایههای دیگری برای استحکام و مقاومت در برابر رطوبت به آن اضافه می شوند. سیستم ETICS را می توان در ضخامت های مختلف نصب کرد.
در این روش از عایق بندی، پانل های عایق به طور مستقیم بر روی نمای خارجی ساختمان قرار می گیرند و با استفاده از چسب تثبیت می شوند. استفاده از روش ETICS برای عایق بندی نمای ساختمان، مقرون به صرفه است و به راحتی نصب می شود اما برخی از مهمترین معایب ETICS عبارتند از:
- نسبت به عایق نمای تهویه شده، طول عمر کمتری دارند.
- معمولاً نیاز به نگهداری بیشتری دارند.
- در برابر فشارهای مکانیکی مقاومت کمتری دارند.
-
اسپری فوم پلی اورتان
این عایق به طور موقت در نماهای ساختمان بعد از تخریب مورد استفاده قرار می گیرند. چون بعد از تخریب، نمای ساختمان در برابر رطوبت و حرارت دوام زیادی ندارند. برای همین تا هنگام ساخت و نوسازی خانه جدید، نمای آنها باید در برابر رطوبت و حرارت عایق بندی شوند.
عایق حرارتی داخلی
مهمترین ویژگی عایق های حرارتی برای نمای داخلی ساختمان ها این است که به راحتی می توانید آنها را به صورت جداگانه در هر اتاقی از خانه استفاده کرد. رایج ترین سیستم عایق حرارتی برای داخل ساختمان، عبارتند از:
-
تزریق محفظه ای
در این روش می توان از فوم پلی اورتان تزریقی برای استحکام نمای کلی ساختمان استفاده کرد. یکی از مزیت های اصلی استفاده از عایق حرارتی تزریقی، ارزان بودن است. از طرفی هم نحوه نگهداری آن راحت و آسان است. حتی عایق تزریقی از جنس پلی اورتان، یک گزینه مناسب برای بازسازی خانه ها است. برای بازسازی ساختمان، به راحتی می توانید پلی اورتان را به فضاهای خالی تزریق کرد.
عایق بندی دیوارهای داخلی
در این روش برای عایق بندی دیوار های داخلی ساختمان از پلی اورتان منبسط شده یا پشم معدنی استفاده می شود. در نهایت برای استحکام بیشتر، لایه های گچ تا ضخامت حدود 5 سانتی متر روی دیوار ها اعمال می شود.
مطالعه بیشتر: در مورد انواع عایق خانه پیش ساخته بیشتر بدانید
منابع: liiva