عایق حرارتی در نمای ساختمان نقش بسیار مهمی در تامین آسایش و راحتی ساکنین ساختمان دارد. عایق بندی نمای ساختمان در برابر حرارت به طرز درست و مناسب می تواند مزایای زیادی در استحکام و طول عمر بنا داشته باشد. همچنین استفاده از یک عایق حرارتی می تواند از نفوذ هوا به ساختمان و بروز مشکلات مربوط به رطوبت جلوگیری کند. حتی استفاده از عایق حرارتی در نمای ساختمان در کنار سایر تکنیک ها و روش ها می تواند تاثیر زیادی در صرفه جویی انرژی داشته باشد.
انواع متعددی از سیستم های عایق بندی حرارتی برای نمای ساختمان در بازار وجود دارند که هر یک ممکن است ویژگی های خاص خودشان را داشته باشند. برای همین قبل از اقدام به شروع عایق بندی نمای ساختمان باید بهترین نوع عایق حرارتی را بشناسید.
حتی در هنگام استفاده از مواد عایق بندی باید به این نکته مهم توجه کنید که می خواهید این مواد عایق را در نمای بیرونی ساختمان استفاده کنید یا نمای درونی؟ چون نوع مواد عایق، بسته به کاربرد داخلی یا خارجی آنها می توانند مزایا و معایب زیادی داشته باشند.
بهترین عایق حرارتی نما باید چه ویژگی داشته باشد؟
یک عایق حرارتی مناسب برای نمای ساختمان باید رسانایی کم و مقاومت حرارتی بالایی داشته باشد. حتی در برابر آلودگی صوتی و آتش هم مقاوم باشد. اما در کل، هنگام انتخاب بهترین عایق حرارتی برای خانه خود باید برخی نکات کلیدی را در نظر بگیرید که مهمترین آنها عبارتند از:
- عایق حرارتی برای نمای ساختمان هم در تابستان و هم زمستان باید عملکرد مناسبی داشته باشد.
- عایق باید در برابر باران و رطوبت مقاوم باشد. حتی جریان بخار آب در ساختمان را کنترل کند .
بهترین مواد عایق حرارتی چیست؟
عایق نما از یک ماده عایق با هدایت حرارتی ضعیف ساخته می شود. موادی از ترکیباتی مانند پشم یا فوم با تعداد بی شماری حباب های کوچک هوا می تواند بهترین مواد مناسب برای عایق حرارتی باشند.
پشم معدنی
شیشه و پشم سنگ از مواد معدنی ساخته می شوند. آنها پرمصرف ترین مواد برای عایق کاری حرارتی ساختمان ها هستند و هر دو آنها مستحکم و پایدار هستند و تا 50 سال می توانند دوام بیاورند.
چوب پنبه طبیعی
چوب پنبه به عنوان ماده ای با تخلخل کم، به طور گسترده در دنیای ساخت و ساز به عنوان عایق حرارتی و صوتی مورد استفاده قرار می گیرد و دوام زیادی دارد.
پلی اورتان
پلی اورتان به عنوان یک فوم، یک ماده بسیار سبک و سبک وزن است. این ماده عایق علاوه بر خواص عایق حرارتی و صوتی عالی، حمل و نصب آسانی دارد. حتی می توان آن را در تمام قسمت های یک ساختمان نصب کرد.
پلی استایرن منبسط شده (EPS)
پلی استایرن منبسط شده یک ماده مصنوعی است که به طور گسترده در ساخت و ساز به عنوان عایق حرارتی در نما، دیوار، سقف و کف استفاده می شود.
پلی استایرن اکسترود شده (XPS)
بسیار شبیه پلی استایرن منبسط شده، اما در برابر رطوبت مقاومت بیشتری دارد. پلی استایرن اکسترود شده برای نما و سقف مناسب است.
الیاف سلولزی
الیاف سلولزی از کاغذ بازیافتی ساخته می شود و دوستدار محیط زیست است. به عنوان عایق صوتی و حرارتی، بسیار عالی عمل می کند. حتی در برابر آتش و آلودگی ها با حشرات و قارچ ها مقاوم است.
مزایا و معایب انواع سیستم های عایق برای نمای ساختمان
موثرترین عایق حرارتی در فضای باز عایقی است که مقاومت خوبی در برابر گرما و سرما و همچنین بخار آب داشته باشد. برای همین در هنگام انتخاب بهترین عایق برای نما باید به میزان مقاومت آنها در برابر آتش و آلودگی ها صوتی دقت کنید. از بین همه گزینه ها، سیستم های پلی اورتان ممکن است عایق مناسب تری برای ساختمان سازی باشند. چون آنها انعطاف پذیر، همه کاره و سودآور هستند .
در حال حاضر راه حل های متفاوتی در بازار وجود دارد و انتخاب آنها به شرایط ساختمان و نوع کاربرد آنها بستگی دارد. اما به طور کلی، انواع سیستم های عایق برای نمای ساختمان عبارتند از:
عایق حرارتی خارجی
این سیستم حرارتی، موثرترین نوع عایق بندی برای نمای ساختمان محسوب می شوند. آنها دوام بسیار بالایی دارند و باعث استحکام و افزایش طول عمر ساختمان می شوند. انواع سیستم عایق حرارتی برای نمای خارجی ساختمان عبارتند از:
نمای تهویه شده
در این روش از عایق بندی ساختمان، از سازه های فلزی مانند پانل های اکسید منیزیم استفاده می شود. این سیستم ها بیشتر برای عایق بندی نمای داخلی ساختمان مناسب هستند. سیستم عایق نمای تهویه شده، از نمای داخلی ساختمان در برابر شرایط آب و هوایی مختلف محافظت می کند. از مزایای اصلی این سیستم می توان به محافظت از نما در برابر باد، باران و آلودگی و رفع مشکلات رطوبت اشاره کرد.
ETICS (سیستم کامپوزیت عایق خارجی)
این سیستم عایق حرارتی برای نمای خارجی ساختمان بسیار مناسب است چون از چندین لایه تشکیل شده است.
لایه اصلی لایهای است که پانلهای عایق را در خود جای داده است، اما لایههای دیگری برای استحکام و مقاومت در برابر رطوبت به آن اضافه می شوند. سیستم ETICS را می توان در ضخامت های مختلف نصب کرد.
در این روش از عایق بندی، پانل های عایق به طور مستقیم بر روی نمای خارجی ساختمان قرار می گیرند و با استفاده از چسب تثبیت می شوند. استفاده از روش ETICS برای عایق بندی نمای ساختمان، مقرون به صرفه است و به راحتی نصب می شود اما برخی از مهمترین معایب ETICS عبارتند از:
- نسبت به عایق نمای تهویه شده، طول عمر کمتری دارند.
- معمولاً نیاز به نگهداری بیشتری دارند.
- در برابر فشارهای مکانیکی مقاومت کمتری دارند.
اسپری فوم پلی اورتان
این عایق به طور موقت در نماهای ساختمان بعد از تخریب مورد استفاده قرار می گیرند. چون بعد از تخریب، نمای ساختمان در برابر رطوبت و حرارت دوام زیادی ندارند. برای همین تا هنگام ساخت و نوسازی خانه جدید، نمای آنها باید در برابر رطوبت و حرارت عایق بندی شوند.
عایق حرارتی داخلی
مهمترین ویژگی عایق های حرارتی برای نمای داخلی ساختمان ها این است که به راحتی می توانید آنها را به صورت جداگانه در هر اتاقی از خانه استفاده کرد. رایج ترین سیستم عایق حرارتی برای داخل ساختمان، عبارتند از:
تزریق محفظه ای
در این روش می توان از فوم پلی اورتان تزریقی برای استحکام نمای کلی ساختمان استفاده کرد. یکی از مزیت های اصلی استفاده از عایق حرارتی تزریقی، ارزان بودن است. از طرفی هم نحوه نگهداری آن راحت و آسان است. حتی عایق تزریقی از جنس پلی اورتان، یک گزینه مناسب برای بازسازی خانه ها است. برای بازسازی ساختمان، به راحتی می توانید پلی اورتان را به فضاهای خالی تزریق کرد.
عایق بندی دیوارهای داخلی
در این روش برای عایق بندی دیوار های داخلی ساختمان از پلی اورتان منبسط شده یا پشم معدنی استفاده می شود. در نهایت برای استحکام بیشتر، لایه های گچ تا ضخامت حدود 5 سانتی متر روی دیوار ها اعمال می شود.
سوالات متداول
چرا باید نمای خود را عایق کاری کنید؟ افزودن عایق حرارتی هنگام بازسازی نما، تا 75 درصد از اتلاف انرژی و حرارت جلوگیری می کند. اگر هنگام عایق کاری نما، پنجره های قدیمی را نیز تعویض یا بازسازی و سقف را عایق بندی کنید، می توانید تا 40 درصد در هزینه گرمایشی صرفه جویی کنید.
چه زمانی باید نمای خود را بازسازی کنید؟ زمانی که نمای بیرونی ساختمان شما نیاز به نوسازی دارد، باید آن را بازسازی کنید تا از نظر انرژی کارآمدتر شود.
سخن آخر
امروز استفاده از سیستم های حرارتی در نمای ساختمان رواج زیادی پیدا کرده است. مواد و ترکیبات زیادی برای عایق بندی حرارتی ساختمان ها وجود دارد. انتخاب بهترین ماده برای عایق بندی حرارتی ساختمان به وضعیت ساختمان و نوع بنای آن بستگی دارد.
https://www.liiva.ch/en/content-hub/articles/fassade-isolieren