Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ساختمان های مقاوم در برابر آتش چه ویژگی هایی دارند

مقاوم ترین ساختمان در برابر آتش ویژگی های خاص خودشان را دارند. اما طبق آیین نامه های ساختمانی، انواع ساختمان های مقاوم در برابر آتش به 5 گروه اصلی طبقه بندی می شوند. این در حالی است که در نگاه اول، اکثر ساختمان ها تا حدودی شبیه به هم در نظر گرفته می شوند. حتی ممکن است از مصالح ساختمانی و مواد اولیه یکسانی تشکیل شده باشند، اما برخی از ساختمان ها نسبت به سایر آنها استحکام و مقاومت بیشتری در برابر آتش دارند.

این در حالی است که اغلب ساختمان های ساخته شده با الوار ها و پلاستیک های مصنوعی قابل اشتعال هستند و به راحتی در برابر گرما دچار آتش می شوند. حتی سرعت انتشار و انتقال آتش را در خانه ها افزایش می دهند.

انواع ساختمان ها از نظر درجه بندی در برابر آتش
نوع 1: مقاوم در برابر آتش ساختمان های بلند ساخته شده از بتن و فولاد محافظت شده
نوع 2: غیر قابل اشتعال ساختمان های جدیدتر با دیوارهای شیب دار یا بنایی تقویت شده و سقف فلزی
نوع 3: معمولی ساختمان های جدید یا قدیمی با دیوارهای غیر قابل احتراق اما سقف چوبی
نوع 4: الوار سنگین ساختمان های قدیمی که از الوار ضخیم ساخته شده اند.
نوع 5: اسکلت چوبی ساختمان های مدرن با قاب و سقف قابل احتراق

ساختمان های ساخته شده از بتن و فولاد در بین انواع آنها جزء مقاوم ترین نوع ساختمان در برابر آتش هستند. این ساختمان ها در برابر حرارات گرمای زیاد بسیار مقاوم هستند.

از طرفی هم ساختمان های نوع 5 کمترین مقاومت در برابر آتش را دارند، سبک وزن هستند و از مواد قابل احتراق ساخته شده اند که بلافاصله پس از آتش گرفتن فرو می ریزند.

نوع 1: ساختمان های مقاوم در برابر آتش

ساختمان های نوع 1 ، اصولا ساختمان های مرتفع و بلندی هستند که بیش از 75 فوت ارتفاع دارند و در برابر آتش مقاوم سازی شده اند. نمونه هایی از این نوع ساختمان ها می توان به ساختمان های تجاری اشاره کرد. در ساخت و ساز این ساختمان ها از مصالح ساختمانی ایمن و مقاوم در برابر گرما و دما و مستحکم استفاده می شود. برای همین احتمال ریزش آنها هنگام آتش سوزی بسیار کم است.

ویژگی های اصلی ساختمان های نوع اول مقاوم در برابر آتش
مواد تشکیل دهنده این ساختمان ها از بتن مسلح و فولاد محافظت شده با پوشش مقاوم در برابر آتش ساخته شده اند.
مزایا تمام مصالح ساختاری استفاده شده در آنها غیر قابل اشتعال هستند، تا چهار ساعت در برابر آتش دوام می آورند و در برابر ریزش آسیب پذیر نیستند.
معایب فولاد ممکن است در طول زمان فرسوده شود.
مهمترین ویژگی ساختمان های مقاوم در برابر آتش نوع یک، دارای پله های اضطراری و سیستم های مخصوص برای کاهش خسارت احتمالی در برابر آتش هستند.

نوع 2: ساختمان های غیر قابل احتراق

بسیاری از سازه های تجاری جدید یا اخیراً بازسازی شده از جمله فروشگاه های بزرگ و مراکز خرید بزرگ ساختمان های نوع 2 هستند. این ساختمان ها دارای سیستم اطفاء حریق هستند، اما زمانی که شعله های آتش به سقف های فلزی آنها برسد، احتمال سقوط ساختمان وجود دارد.

ویژگی های اصلی ساختمان های غیر قابل احتراق
مواد تشکیل دهنده دیوار و سقف این نوع از ساختمان ها بیشتر از فلز و بتن سبک ساخته شده اند که هر دوی آنها غیر قابل احتراق است.
مزایا این ساختمان ها بسته به نوع مصالح ساختمانی شان، یک تا دو ساعت در برابر آتش مقاومت می کنند.
معایب ساختمان نوع 2، اگر تهویه مناسبی نداشته باشند، هنگام بروز آتش سوزی ممکن است در اثر دمای زیاد دچار سقوط و ریزش شوند.
مهمترین ویژگی ساختمان های نوع 2 از مواد غیر قابل احتراق زیادی تشکیل شده اند اما احتمال ریزش آنها وجود دارد.

نوع 3: ساختمان های غیرقابل اشتعال

اکثر ساختمان هایی اداری مانند مدارس از این نوع ساختمان ها هستند که ممکن است ویژگی های زیر را داشته باشند:

ویژگی های اصلی ساختمان های نوع 3: ساختمان های غیرقابل اشتعال
مواد تشکیل دهنده دیوارهای این نوع ساختمان از سطوح شیب دار غیر قابل احتراق یا مصالح محکم تر ساخته می شود. در حالی که سقف چوبی در این ساختمان های قابل اشتعال است.
مزایا با توجه به نوع دیوارها، احتمال ریزش ساختمان در هنگام آتش سوزی کم است.
معایب بسیاری از ساختمان‌ها از این نوع دارای اتاق زیر شیروانی یا فضاهای خالی افقی هستند. این شرایط احتمال گسترش آتش را زیاد می کند.
مهمترین ویژگی چون سقف های آنها ممکن است از چوب ساخته شده باشد، احتمال بروز خسارت جانی در حین آتش سوزی وجود دارد.

نوع 4: ساختمان با الواری های سنگین

از انواع مختلفی برای این ساختمان ها می توان به انبار ها و کارخانه های مختلف اشاره کرد. این ساختمان ها از قطعات بزرگ و سنگین الوار ها ساخته می شوند.

ویژگی های اصلی ساختمان با الواری های سنگین
مواد تشکیل دهنده سقف و دیوارهای این ساختمان ها از الوارهای بزرگ و سنگین ساخته می شود.
مزایا بسیاری از دیوار های این ساختمان ها در برابر آتش مقاوم هستند. حتی خطر ریزش و سقوط آنها بسیار کم است.
معایب در برخی قسمت های آنها از اتصالات فلزی استفاده شده که این اتصالات در دماهای بالا شکسته می شوند. حتی احتمال انتشار آتش را افزایش می دهند.

نوع 5: ساختمان با اسکلت چوبی

امروزه اکثر خانه های مدرن در این نوع  از ساختمان ها قرار می گیرند. چون دیوار و سقف اکثر آنها از چوب ساخته می شود. فرق بین الوارهای سنگین در ساختمان های نوع 4 با این ساختمان ها در این است که نوع 5 از چوب های سبک وزن ساخته می شود. ان چوب ها ارزان هستند اما مقاومت زیادی در برابر آتش ندارند. حتی ممکن است هنگام آتش سوزی به راحتی فرو بریزند.

ویژگی های اصلی ساختمان با اسکلت چوبی
مواد تشکیل دهنده دیوار و سقف این خانه ها بیشتر از چوب و سایر مواد قابل احتراق ساخته می شود.
مزایا دیوارهای بزرگ ساخته شده از چوب ممکن است هنگام آتش سوزی از ریزش ساختمان جلوگیری کنند.
معایب چوب به راحتی می سوزد و حتی در معرض آتش قرار می گیرد.
مهمترین ویژگی به طور کلی، ساختمان های نوع 5 دارای مقاومت بسیار کمی در برابر آتش هستند.

سخن آخر

همان طور که بررسی شد، ساختمان های مختلف در برابر آتش مقاومت های یکسانی ندارند. انواع ساختمان ها در برابر آتش، رتبه بندی می شوند. به عنوان مثال، ساختمانی با درجه بندی دو ساعت، می‌تواند حداقل به مدت دو ساعت در برابر آتش و حتی ریزش و بروز خسارت های احتمالی مقاومت کند.

به این موضوع توجه کنید که علاوه بر پنج نوع ساخت و ساز، چند نوع ساختمان های دیگری نیز وجود دارند. اینها شامل ساختمان های مسکونی، ساختمان های تجاری، مجتمع های صنعتی و ساختمان های اداری است. اما برخی از ساختمان ها مانند نوع 1 و 2 به علت استفاده از مصالح ساختمانی مطمئن و مستحکم مانند پانل های اکسید منیزیم دوام بسیار بیشتری در برابر آتش دارند. این پانل ها، جزء مصالح ساختمانی نوین و جدیدی هستند که استفاده از آنها مزایای بسیار زیادی در ساختمان سازی دارد که یکی از مهمترین آنها، مقاومت در برابر آتش است. اما از آنجایی که این پانل ها جدید هستند اطلاعات بسیار کمی در مورد آنها وجود دارد. حتی اکثر افراد هنگام خرید و انتخاب این پانل ها دچار سردرگمی و تردید می شوند. این در حالی است که به راحتی می توانید با مشاوره آنلاین با کارشناسان مجرب تولید کننده این پانل ها مانند شرکت اطلس آدرین ماندگار  (https://hbboard.ir/)، اطلاعات بیشتری را در زمینه پانل های اکسید منیزیم کسب کنید.

https://www.bigrentz.com/blog/building-construction-types

ارسال نظر

پانل های HB Board با استفاده از تکنولوژی روز دنیا تولید می شوند و با توجه به ویژگی های منحصر به فرد و کاربردهای متعددی که در صنعت ساختمان سازی دارند می توانند در روند صنعتی شدن ساخت و ساز در کشور بسیار موثر باشند.

کلیه حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به شرکت اچ بی بورد می باشد.© ۱۴۰۳