تخته فیبر با چگالی متوسط (MDF) یک محصول چوبی مهندسی شده است که به دلیل مقرون به صرفه بودن و تطبیق پذیری در کاربردهای مختلفی در طراحی دکوراسیون داخلی ساختمان ها دارد. همچنین از تخته های ام دی اف برای ساخت انواع کابینت و میزهای آشپزخانه استفاده می شود، زیرا ام دی اف دارای مزایای زیادی است. در انواع، ضخامت ها و رنگ های مختلف وجود دارد. علاوه بر آن، از استحکام و دوام نسبتا مناسبی برای مصارف آشپزخانه ای برخوردار است.
اما با توجه به نگرانی هایی که در ارتباط با انتشار فرمالدئید و اثرات زیست محیطی ناشی از انواع ام دی اف وجود دارد، بسیاری از افراد و صنایع به دنبال گزینه های جایگزین برای ام دی اف هستند. حتی نصب آنها در برخی موارد ممکن است با معایبی همراه باشد. چون برخی از کابینت های MDF، مقاومت مناسبی در برابر آب و رطوبت ندارند، حتی برخی از جنس های MDF ممکن است به مرور دچار مشکلاتی مانند خوردگی و شکستگی شوند. برای همین شناخت انواع گزینه های جایگزین MDF می توانند در تصمیم گیری برای انتخاب جنس کابینت ها موثر باشند. برخی از مهمترین جایگزین های ام دی اف، عبارتند از:
نئوپان
تخته خرده چوب که به نئوپان نیز معروف است، جایگزین دیگری برای ام دی اف است. نئوپان بسیار شبیه به ام دی اف است. هر دوی آنها به یک روش ساخته می شوند. حتی کاربردهای یکسانی دارد. با این حال، نئوپان و MDF از برخی لحاظ با همدیگر تفاوت دارند. به عنوان مثال، برای ساخت تخته نئوپان از تراشه های چوب درشت تری در مقایسه با ام دی اف استفاده می شود. برای همین تخته نئوپان به طور کلی سبک تر از ام دی اف و اغلب تا حدودی درشت تر از ام دی اف است. نئوپان در انواع مختلف موجود است.
از فشرده سازی ذرات چوب و رزین تحت حرارت و فشار ساخته می شود. تخته خرده چوب مقرون به صرفه است و معمولاً مواردی مانند مبلمان، قفسه بندی و پروژه های طراحی داخلی استفاده می شود. اگرچه ممکن است مانند تخته سه لا از استحکام و دوام مناسبی برخوردار نباشد، اما همچنان برای پروژه هایی با نیازهای تحمل وزن کمتر گزینه مناسبی است. با این حال، توجه به این نکته مهم است که تخته خرده چوب ممکن است در معرض رطوبت دوام بسیار زیادی نداشته باشد.
تخته سه لا
تخته سه لا از نظر ساختار با ام دی اف تفاوت زیادی دارد. با این وجود، نحوه کاربرد آنها تا حدودی شبیه به هم است. تخته سه لا از لایه های نازک روکش چوب ساخته شده است و به همین دلیل ظاهر طبیعی تری نسبت به ام دی اف دارد. همچنین از ام دی اف قوی تر است. چون در ساخت آنها لایه های روکش چوب به صورت ضربدری به هم چسبانده شده اند. انواع مختلفی از تخته سه لا وجود دارد که جایگزین خوبی برای ام دی اف محسوب می شود و برای مبلمان، کابینت و کفپوش مناسب است. علاوه بر این، تخته سه لا در برابر تاب خوردگی و شکافتگی دوام و مقاومت بسیار زیادی دارد.
چوب جامد
برای کسانی که به دنبال جایگزینی طبیعی و سنتی برای ام دی اف هستند، چوب جامد می تواند یک گزینه عالی و مناسبی باشد. تختههای چوب جامد از انواع مختلفی از چوبهای سخت یا چوب نرم ساخته میشوند. علاوه بر آن، چوب جامد ظاهری منحصر به فرد و زیبایی ظاهری خاصی را دکوراسیون ساختمان می بخشد. چوب جامد ممکن است نسبت به سایر گزینه های جایگزین ام دی اف گران تر باشد. اما با این حال دوام، استحکام و طول عمر زیادی دارند. اغلب در مبلمان با کیفیت بالا، کفپوش و عناصر تزئینی در دکوراسیون داخلی استفاده می شود. حتی امکان تعمیر و بازسازی آنها وجود دارد.
پانل های اکسید منیزیمی
تخته اکسید منیزیم از اکسید منیزیم (MgO)، کلرید منیزیم (MgCl2) و سایر مواد افزودنی تشکیل شده است. برای همین به عنوان مصالح دوستدار محیط زیست شناخته می شود. MgO حاوی فرمالدئید یا سایر ترکیبات آلی فرار (VOCs) که اغلب در MDF یافت می شود، نیست. از این رو نسبت به ام دی اف، گزینه ای امن تر و سالم تر برای طراحی داخلی دکوراسیون در نظر گرفته می شود.
پانل های MgO برخلاف ام دی اف که در مواجهه با رطوبت مستعد تورم و تاب خوردگی است، مقاومت بسیار خوبی در برابر آب و رطوبت از خود نشان می دهد. همچنین در برابر کپک و پوسیدگی مقاوم است. حتی برای کاربرد در محیط های مرطوب مانند حمام، آشپزخانه و زیرزمین مناسب است. مقاومت در برابر رطوبت برد MgO به طول عمر و دوام آن کمک می کند.
از طرفی هم پانل های اکسید منیزیمی در برابر آتش دوام بسیار زیادی دارند. آنها دارای نقطه ذوب بالایی هستند. در مقابل، ام دی اف مستعد آتش سوزی است و در صورت بروز آتشسوزی ممکن است باعث انتشار شعله های آتش شود. مقاومت برد MgO در برابر آتش می تواند ایمنی ساختمان ها را افزایش داده و خطر آسیب های ناشی از آتش سوزی را کاهش دهد.
بامبو
استفاده از بامبو به عنوان جایگزینی پایدار برای ام دی اف و سایر محصولات چوبی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. بامبو یک علف سریع رشد است که می توان آن را بدون آسیب رساندن به ریشه گیاه آن را برداشت و به یک منبع تجدید پذیر تبدیل کرد. بامبو استحکام، دوام و ثبات ابعادی بسیار خوبی دارد که از این نظر با چوب سخت قابل مقایسه است. در صنعت ساختمانی در موارد مختلفی مانند مبلمان، کفپوش و کابینت استفاده می شود. علاوه بر این، بامبو جذابیت و زیبایی ظاهری خاصی دارد. حتی به عنوان مصالح سازگار با محیط زیست محسوب می شود.
OSB (Oriented Strand Board)
OSB یک محصول پانل است که از فشرده سازی و چسباندن لایه های رشته های چوب به یکدیگر با رزین های چسب ساخته می شود. OSB یک جایگزین بادوام و مقرون به صرفه برای ام دی اف است که اغلب در ساخت و ساز، کف سازی و کاربردهای سازه ای مورد استفاده قرار می گیرئ. OSB از استحکام و پایداری ابعادی خوبی برخوردار است و برای پروژه هایی که نیاز به قابلیت تحمل بار ساختمانی دارند مناسب است. با این حال، ظاهر خشنتری نسبت به سایر گزینهها دارد و ممکن است روکش اضافی نیاز داشته باشد.
تخته سه لا صنوبر
تخته سه لا صنوبر نوعی از تخته سه لا ساخته شده از چوب صنوبر است. این چوب رنگ بسیار روشنی دارد. چوب صنوبر اساساً با MDF متفاوت است. با این حال، وزن آن بسیار سبک و بادوام تر است. به همین دلیل است که تخته سه لا صنوبر جایگزین مناسبی برای ام دی اف محسوب می شود.
تخته سه لا چوب سخت
تخته سه لا چوب سخت جایگزین بسیار مناسبی برای MDF است اما نسبت به در برابر رطوبت دوام و مقاومت بسیار بیشتری دارد. اما به دلیل کشش روی تخته نمی توان از آن در فضای باز استفاده کرد. تخته چندلای چوب سخت می تواند بارهای سنگین تری را نسبت به ام دی اف تحمل کند و در طول زمان کمتر مستعد تاب برداشتن یا افتادگی است. کار با تخته چندلای چوب سخت به دلیل ماشین کاری و کارایی عالی نسبتا آسان است. می توان آن را با ابزارهای استاندارد نجاری برش داد، سوراخ کرد و شکل داد.
سخن آخر
گزینه های متعددی برای جایگزین MDF، در طراحی دکوراسیون وجود دارند. تخته سه لا، تخته خرده چوب، OSB، چوب جامد و بامبو و پانل های اکسید منیزیمی جایگزین های مناسبی برای تخته های ام دی اف هستند. هر کدام ویژگی ها و مزایای منحصر به فرد خود را دارند. هنگام انتخاب یک جایگزین مناسب برای ام دی اف، مهم است که عواملی مانند بودجه، کاربرد مورد نظر، دوام و شرایط محیطی اطراف را در نظر بگیرید.