در صنعت ساختمانسازی، استفاده از مواد سبک و مقاوم به دلیل سهولت حملونقل و نصب، اهمیت بالایی پیدا کرده است. فلزات سبک به دلیل ویژگیهای خاص خود همچون وزن کم، مقاومت بالا و انعطافپذیری، به عنوان گزینههای ایدهآل در پروژههای ساختمانی مطرح هستند. امروزه با پیشرفت فناوری، انواع فلز سبک پرمصرف در ساختمانسازی به کار میرود که هر یک ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. با انجام تحقیقات جدید روی آلیاژها و فناوریهای سطحی مانند PEO، مهندسان میتوانند از فلزات سبک وزن به روشهای موثری برای ساخت پروژه های خودشان استفاده کنند. با توجه به اهمیت شناخت و کاربرد انواع فلز سبک وزن ما سعی کرده ایم در این مقاله از hbboard مهمترین و کاربردی ترین فلزات سبک وزن را همراه با ویژگی های منحصر به فردشان مورد بررسی قرار دهیم.
انواع فلز سبک پرمصرف در ساختمانسازی
انتخاب انواع فلز سبک وزن می تواند یکی از گزینه های موثر در سود آوری پروژه های مختلف صنعتی و ساختمانی باشد. حتی انتخاب انواع فلز سبک وزن ممکن است در کاهش هزینه ها و قیمت های نهایی هر پروژه ای موثر باشند. این در حالی است که بسیاری از صنایع برای تولید محصولات خود به دنبال راه های جدید و مدرن برای کاهش هزینهها، کاهش وزن محصولات و کاهش مصرف انرژی هستند. در نتیجه، انتخاب انواع سبک وزن مانند آلومینیوم، منیزیم و تیتانیوم می تواند به عنوان جایگزینی برای فولاد در نظر گرفته شود.
آلومینیوم؛ فلزی سبک و مقاوم
یکی از انواع فلز سبک پرمصرف در ساختمانسازی، آلومینیوم است که به دلیل وزن کم و مقاومت بالا به یکی از محبوبترین فلزات در این صنعت تبدیل شده است. آلومینیوم به طور طبیعی در برابر خوردگی مقاوم است و نیازی به پوشش اضافی برای محافظت از آن در برابر زنگزدگی ندارد. علاوه بر این، آلومینیوم انعطافپذیری خوبی دارد و میتوان آن را به راحتی به اشکال مختلف درآورد. استفاده از آلومینیوم در پنجرهها، درها، نمای ساختمانها و حتی سقفهای سبک بسیار رایج است. از آنجایی که این فلز وزن کمی دارد، حمل و نصب آن نیز آسان است و به کاهش هزینههای ساختوساز کمک میکند.
آلومینیوم به عنوان یکی از انواع فلز سبک وزن از سالها قبل به عنوان جایگزینی برای فولاد ضد زنگ استفاده میشود. از جمله مزایای استفاده از این فلز سبک وزن در صنایع، عبارتاند از:
- چگالی این فلز حدود یک سوم چگالی فولاد است که نسبت به وزن آن استحکام خوبی دارد.
- ریختهگری و ساخت آن ارزانتر از فولاد است و ارزانترین فلزی است میتوان در صنایع مختلف از آن استفاده کرد.
- لایه اکسید غیرفعال موجود در سطح به این فلز توانایی مقاومت در برابر خوردگی بالایی میدهد که قابلیت بهبود هم دارد.
- آلومینیوم انعطاف پذیری و چکش خواری بالایی دارد. این ویژگی باعث صرفه جویی در زمان در طول فرآیند ساخت میشود و آن را به یک مصالح سبز و حتی اقتصادی برای صنعت ساخت و ساز تبدیل میکند.
علیرغم همه این مزایا، لازم به ذکر است که این فلز معایبی نیز دارد. از جمله معایب آلومینیوم، عبارتاند از:
- در حالی که آلومینیوم دارای استحکام کششی نسبتاً کمی است، آلیاژهایی وجود دارند که میتوانند آن را از 70 مگاپاسکال به حدود 700 مگاپاسکال برسانند و نسبت استحکام به وزن بسیار بالایی را فراهم کنند.
- اگرچه به طور گستردهای در بسته بندی مواد غذایی و ظروف پخت و پز از آلومینیوم استفاده میشود، با این حال نگرانی هایی در مورد زیست سازگاری آلومینیوم و ارتباط بالقوه آن با بیماری آلزایمر وجود دارد.
معایب آلومینیوم نیز شامل قیمت نسبتاً بالا و مقاومت پایینتر در مقایسه با برخی فلزات سنگینتر میشود. با این حال، ویژگیهای منحصر به فرد آن همچنان آن را به یکی از انتخابهای اصلی در ساخت و سازهای مدرن تبدیل کرده است.
منیزیم؛ فلزی با کاربردهای نوین
فلز منیزیم یکی دیگر از انواع فلز سبک پرمصرف در ساختمانسازی است. این فلز، به دلیل وزن بسیار کم و استحکام بالا، در بسیاری از بخشهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. در صنعت ساختمانسازی، منیزیم به خصوص به صورت ترکیبی با آلومینیوم به کار میرود تا استحکام بیشتری داشته باشد. از منیزیم همچنین در تولید برخی از پانلها و دیوارههای سبک استفاده میشود که برای فضاهایی که نیاز به کاهش بار ساختمان دارند، مناسب است.
منیزیم نیز مانند آلومینیوم، به طور طبیعی در برابر خوردگی مقاوم است و به همین دلیل در محیطهای مرطوب نیز عملکرد خوبی دارد. با این حال، معایب این فلز شامل حساسیت به آتشسوزی و هزینه نسبتاً بالا است. ترکیبات مختلف از این فلز میتواند در ساختمانسازی به کار رود و در عین حال نیاز به روشهای خاصی برای جلوگیری از خطرات آتشسوزی دارد.
کاربرد منیزیم به عنوان یک فلز سبک وزن
با توجه به پیشرفت های اخیر در مورد آلیاژهای جدید، منیزیم به طور فزایندهای در طیف وسیعی از محصولات تولیدی استفاده میشود. از جمله این موارد، عبارتاند از:
- اجزای پیچیده، سبک و قوی مانند اجزای موجود در موتورها را میتوان به راحتی از طریق استفاده از فاز منیزیم قالب گیری کرد.
- قابها و چرخهای دوچرخه کوهستانی با کارایی بالا به طور فزایندهای از منیزیم سبک وزن و مقاوم در برابر خوردگی ساخته میشوند.
- صندلیهای ماشین، ابزارهای برقی، چمدانها و دوربینهاهمگی به گونهای طراحی شدهاند که در ساختار آنها از منیزیم سبک و قوی استفاده میشود.
- مهندسان نظامی استفاده از منیزیم را درگیربکس هلیکوپتر و محفظه ژنراتورها به عنوان وسیلهای برای ایجاد محصولی مقاوم با وزن سبک در برابر دماهای بسیار بالا آغاز کردهاند.
- در صنایع هوانوردی و خودروسازی به طور فزایندهای به دنبال راههایی هستند که از طریق استفاده از منیزیم بتوان بازده مصرف سوخت را افزایش داد و از میزان تولید گازهای گلخانهای کاهید.
پیشرفتهای هیجانانگیز در تولید آلیاژهای منیزیم، فلز سبک وزن منیزیم را به یک گزینه مناسب و به عنوان راهحلی قوی، سبک و مقرونبهصرفه برای استفاده در صنایع مختلف تبدیل کرده است. یکی از مهمترین این پیشرفت ها، ساخت پانل های اکسید منیزیم است که استفاده از آنها در ساختمان سازی مزایای بسیار زیادی دارد. برهمین اساس شرکت آدرین اطلس ماندگار سعی کرده است با تولید باکیفیت ترین و بهترین پنل های منیزیمی، نیاز های صنایع مختلف برای استفاده از منیزیم سبک وزن را برطرف کند.
تیتانیوم؛ فلزی با استحکام فوقالعاده
تیتانیوم یکی دیگر از انواع فلز سبک پرمصرف در ساختمانسازی است که به دلیل استحکام فوقالعاده و مقاومت در برابر خوردگی، مورد توجه قرار گرفته است. این فلز در صنعت هوافضا و تجهیزات پزشکی نیز کاربرد دارد و به دلیل ویژگیهای خاص، در پروژههای ساختمانی لوکس و صنعتی نیز استفاده میشود. تیتانیوم به راحتی دچار زنگزدگی نمیشود و میتواند در محیطهای نمکی و مرطوب دوام بیاورد.
استفاده از تیتانیوم در نماهای ساختمانی و سازههایی که نیاز به استحکام بالا دارند، توصیه میشود. یکی از مزیتهای ویژه تیتانیوم، مقاومت آن در برابر شرایط جوی سخت و عمر طولانی آن است. با این حال، تیتانیوم به دلیل قیمت بالا و فرآیند تولید پیچیده، کمتر در ساختمانسازی عمومی استفاده میشود و بیشتر در پروژههای خاص و ویژه به کار میرود.
فولاد سبک؛ ترکیبی از سبکی و استحکام
فولاد سبک به عنوان یکی از انواع فلز سبک پرمصرف در ساختمانسازی شناخته میشود. این فلز از ترکیب فولاد معمولی با عناصر سبکتر تولید میشود که به آن سبکی و در عین حال استحکام لازم را میبخشد. فولاد سبک به دلیل انعطافپذیری بالا و قابلیت شکلدهی آسان، بهخصوص در سازههای فلزی بزرگ و ساختمانهای بلند مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع فولاد مقاومت خوبی در برابر فشار و ضربه دارد و میتواند وزن سازه را کاهش دهد.
یکی از مهمترین ویژگیهای فولاد سبک، مقرون به صرفه بودن آن در مقایسه با دیگر فلزات سبک مثل تیتانیوم است. به همین دلیل، در پروژههای ساختمانی گسترده از آن به عنوان مادهای باکیفیت و مقرون به صرفه استفاده میشود. معایب این فلز شامل احتمال خوردگی در صورت عدم پوششدهی مناسب و نیاز به مراقبت بیشتر در محیطهای مرطوب است.
سخن آخر
منبع: keronite